POZOR: Pro správný běh aplikace je vyžadováno povolení JavaScriptu ve Vašem prohlížeči
POZOR: Pro správný běh aplikace je vyžadováno povolení cookies ve Vašem prohlížeči
Profil vinařství: Marqués de Murrieta
Adresa: Carretera Logroño-Zaragoza Km. 5 26006 Logroño (La Rioja).
Historie země:
Historie španělských vinařství sahá do roku 3000 před naším letopočtem, kdy jih poloostrova v Andalusii ovládlo Kartágo a Féničané zde založili první vinice. Pokračovala po dobytí území Římany, kteří zdejší víno exportovali do své říše.
Pád římské říše a invaze barbarů zpomalila rozvoj vinařství, který pozastavila invaze muslimských Maurů v osmém století našeho letopočtu. Po reconquiste, tj. znovudobytí a získání muslimských území pod Španělskou nadvládu v roce 1492, došlo k oživení vinařství, k němuž výraznou mírou přispěli katoličtí mnichové.
K dalšímu výraznému rozvoji vinařství paradoxně přispěl škůdce, řádění fyloxéry, která zničila valnou část vinic v oblasti Bordeaux. Mnoho vynikajících francouzských vinařů začalo zakládat nové vinice na opačné straně Pyrenejí. Jejich příchod je spojený s rozšířením nových odrůd a technologií ve výrobě vína.
Oblast La Rioja:
Rioja je vinařská oblast, s označením Denominación de Origen Calificada (DOC kvalifikované označení původu).
Tři oblasti Rioja - Alavesa, Rioja Alta a Rioja Baja
Vína patřící do oblasti Rioja, mohou být také z některých částí Navarry a baskické provincie Álava.
Půda a klima:
Nachází se jižně od Ibérského Pohoří a podél řeky Ebro.
Oblast Rioja má výhody z kontinentálního klimatu a díky horám jsou vinice chráněny před prudkými větry, které jsou typické v severním Španělsku.
V regionu je také domov pro řeku Oja, která dala název regionu (Rio Oja).
Většina regionu se nachází na náhorní plošině, s nadmořskou výškou 460 m nad hladinou moře.
Rioja Alavesa a Rioja Alta se nachází blíže k horám, jsou výše a mají chladnější klima. Rioja Baja na jihovýchodě je sušší a teplejší.
Roční srážky v regionu se pohybuje od 300 mm do 510 mm. .
Prohlédněte si krátké video o vinařství.
Historie vinařství Marqués de Murrieta:
Projekt vznikl v roce 1852, kdy Luciano Murrieta y García-Lemoine představil první víno z Rioja, které exportoval do zámoří (poprvé v historii regionu).
Úspěch jej povzbudil k nákupu usedlosti Ygay, kde začal vybudovat symbolický (hrad) Castello Ygay (projekt byl dokončen v roce 1983 Vicente Cebrián Sagarriga).
Od roku 1996 je vinařství Marqués de Murrieta řízeno Vicente Cebrian-Sagarriga.
Rozdělení španělských vín:
Ve Španělsku na rozdíl od nás neexistuje označení dle cukernatosti vína na jakostní a přívlastková vína, protože prakticky všechny španělské odrůdy dosahují vysoké cukernatosti.
Vína se dělí dle označení původu a to na:
Vino de Mesa (VdM) – jedná se o stolní vína a jsou rozdělena pouze na červené a bílé víno; neuvádí se u nich odrůda. Vino Comarcal – oznamují vína regionálního nebo krajového charakteru.
Vinos de la Tierra (VdlT) - označení podobné francouzskému Vin de Pays. Víno má specifické vlastnosti charakteristické jen pro region, v němž bylo vypěstováno.
D.O. (Denominazión de Origien) - je to obdobná klasifikace k francouzskému apelačnímu AOC nebo italskému DOC. Regionů DO je ve Španělsku přes padesát a každý má na etiketě vyznačenu svoji vlastní pečeť.
DOCa (Denominazión de Origien Calificada) - oblasti Rioja a Priorat (Tarragona) existuje nejvyšší klasifikace, která náleží přibližně třiceti nejlepším územím s přísně kontrolovanými podmínkami produkce. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Další oblasti, které aspirují na zisk DOC jsou Ribera del Duero, Penés nebo Navarra.
Dále se můžeme setkat se stupnicí kvality oznamující dobu a podmínky zrání, jako je Crianza, Reserva a Gran Reserva.
Joven - vína prodávaná v následujícím roce po sklizni, někdy částečně zrají v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu.
Crianza - vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců, u řady výrobců ještě déle). Vína označená Sin Crianza nezrají v sudech.
Reserva - tato vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi. Také platí, že řada výrobců nechává svá vína zrát mnohem déle. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech z nejlepších vín.
Gran Reserva - tato vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi. V praxi se tato doba opět často prodlužuje. Pro výrobu Gran Reserva se používají pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic.
Španělsko vyniká zejména červenými víny, proslulo odrůdami Tempranillo (které má i řadu odlišných místních názvů), často se vyskytují např. Garnacha (Grenache), Syrah, Merlot a Malbec. Z bílých vín to jsou např. Viura a Savignon Blanc. Většina vína z oblasti La Mancha je použita na výrobu Brandy de Jerez (Jerez de la Frontera – město, které dalo jméno sherry). Alkoholizovaná vína a brandy dominují i v Andalusii.